sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEditorialUn moment de răscruce pentru presă

Un moment de răscruce pentru presă

În ultimii ani, presa, nu doar la noi, ci la nivel global, a trebuit să se reinventeze pentru a putea supraviețui.

Presa tipărită și-a văzut semnificativ reduse tirajele, unele publicații s-au refugiat online, sperând să se adapteze în timp util și să poată, astfel, supraviețui. Unele au reușit, cele mai multe nu.

Televiziunile au resimțit tot mai mult presiunea online-ului. Filmul, care până acum era o investiție sigură, generatoare de venituri certe, consistente, a încetat să mai fie la fel de profitabil după apariția serviciilor de streaming online. Producția de conținut cu succes la public a devenit tot mai costisitoare, fără a oferi și garanția succesului de public. Cu atât mai costisitoare cu cât se investește doar în formate de import, în francize verificate, efortul creativ e redus la minimum.

Prezența online, pentru așa numita Main Stream Media, a devenit o necesitate. Nu toți au înțeles, însă, noul mediu în care au început să funcționeze. Concurând cu bloguri sau platforme online independente, cei din MSM au trebuit să se adapteze rapid. Noul mediu cerea altă dinamică, mai multă flexibilitate, altă expresie a comunicării. Unii au reușit să înțeleagă asta, alții nu.

Politica editorială, în multe cazuri, a fost ajustată pentru a fi pe placul publicitarilor, ceea ce a dus la modificări de audiență.

Odată cu criza provocată de coronavirus, lucrurile au devenit și mai complicate. Media tradiționale au obligația de a respecta anumite norme deontologice, de a păstra o anume rigoare și de a transmite nealterat mesajul autorităților publice. Jocul cu titlurile senzaționale, făcăturile aducătoare de audiență sunt tot mai greu de admis. Platformele independente, blogurile sau influencerii  nu au de respectat astfel de rigori.

Efectele economice ale crizei actuale nu au cum ocoli MSM. Acolo există costuri, structuri mai numeroase, mai greu de susținut, în comparație cu platformele independente, mult mai flexibile. Cei care vor supraviețui acestei crize vor avea mult de învățat din această experiență. Vor descoperi un public care ascultă alte voci, care dorește o altă formulare a mesajului. Și vor descoperi importanța investiției în conținut original, în formate originale și a unei arhive bogate. TVR trăiește și astăzi din producțiile de arhivă realizate într-o epocă mult, mult mai complicată pentru presă. Cel puțin din perspectiva libertății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments