joi, iunie 13, 2024
AcasăDIALOGURIDespre CNA și nu numai, în dialog cu Radu Herjeu

Despre CNA și nu numai, în dialog cu Radu Herjeu

Radu Herjeu are în spate o consistentă experiență în presă, un condei de scriitor bine exersat și este și membru al CNA. Nu e nevoie de o altă prea lungă introducere. Suficient să spun că am reușit să stăm puțin de vorbă, în condițiile în care se poate întâmpla acest lucru acum. Adică pe messengerul celor de la Facebook. Și ceea ce putea fi un interviu scorțos s-a transformat, așa cum amândurora ne place, într-un taifas relaxat. Pe care, am decis împreună, îl voi publica aici exact așa cum s-a întâmplat, fără lucrări cosmetice, silicoane și botox-uri stilistice.

 

Radu, ai lucrat ani buni în presă, atât în cea scrisă, cât și în televiziune. N-ai, deci, cum scăpa de prima  întrebare. De ce ai trecut de partea zbirilor?

Pentru că mai întâi am ieșit din presă Din câte se pare, nu prea mai exista spațiu și pentru cineva ca mine. Iar eu n-am reușit niciodată să-mi fac relații utile.

Păi, cum ajunge cineva „fără relații utile” la CNA?

Propunerea de a ocupa un fotoliu la CNA a fost, dacă vrei, un fel de răspuns la motivele pentru care ieșisem din presă. Am avut senzația că, din noua poziție, am mai multe pârghii de a schimba ceva în audiovizual decât aveam cât am fost angajat.

Ca angajat nu poți sancționa derapajele postului în care lucrezi sau ale colegilor. Îți convine, stai. NU, pleci. Dar nu ai, practic, nicio putere să schimbi lucrurile. Așa e la patron.

Și, sincer, nu-mi imaginam și nici nu-mi imaginez CNA-ul ca pe un zbir. Eu l-aș dori mai mult un partener de discuții, un partener pentru asanarea spațiului audiovizual. Dar, așa cum îi spune și numele, partener nu poți fi de unul singur

Radu ţi-a răspuns

Păi, cum ajunge cineva „fără relații utile” la CNA?

 

Eh, uite că, deși n-o să creadă nimeni, se mai întâmplă

A fost o mare surpriză și pentru mine atunci când am primit telefonul prin care mi se propunea să fiu nominalizat la CNA

N-am avut niciodată relații cu oameni politici.

N-am fost pus în situația de a le face vreun favor. Din fericire, pentru că nu l-aș fi făcut, deci aș fi avut mai mulți dușmani decât relații

 

Nu sunt convins că toți colegii tăi din CNA gândesc în termenii aceia enunțați de tine, la parteneriat mă refer. Dar ajungem și acolo. Ai fost propus de către…?

PSD

Mă rog, era vorba de propunerea Camerei Deputaților.

Dar, potrivit unui algoritm politic, dependent de structura Parlamentului, locul ”revenea” PSD.

 

Bun. Cum PSD-ul nu e patron de televiziune, nimeni nu te poate suspecta că ai avea datorii de plătit. Am întrebat tocmai pentru că nu e nicio mare taină aici. Spuneai că sperai ca, ajuns în CNA, să poți schimba ceva. Ți-a ieșit?

În mult mai mică măsură decât speram.

Dar simți, crezi că lucrurile arată măcar puțin mai bine decât la momentul în care ai ajuns acolo?

În primul rând că din afară pare mult mai ușor. Nu mai lucrasem ”la stat”, deci habar n-aveam de dificultatea luării unor decizii. care, la privat se rezolvă foarte simplu

Plus că am descoperit rapid că suntem 11 :)))))

Și că, ce să vezi, nu gândim toți la fel, nu vrem toți aceleași lucruri. Sau, dacă le vrem, la nivel declarativ, nu suntem adepții acelorași măsuri în a le atinge

Da, cred că lucrurile arată o idee mai bine. În primul rând, am modificat codul audiovizualului. Majoritatea propunerilor venind de la mine. Și am reușit să închidem o grămadă de ”portițe” prin care se strecurau mulți radiodifuzori.

 

Exact. Iar nominalizarea celor 11 urmează și ea blestematul de algoritm politic. Care la CNA nu ar trebui să conteze. De ce, totuși, mulți observă că pare să conteze?

Radu ţi-a răspuns

Exact. Iar nominalizarea celor 11 urmează și ea blestematul de algoritm politic. Care la CNA nu are trebui să conteze. De ce, totuși, mulți observă că pare să conteze?

 

Să-ți spun un secret! Nu prea contează. Altceva contează, dar despre asta o să scriu într-o carte, probabil

 

Bine. Cum ar suna primul paragraf?

Ehe…

Nu m-am gândit la el. Dar sigur, sigur, ar fi interesant.

Bun. Atunci convenim că atunci când ai acest prim paragraf mă lași să-l citesc. Promit să nu rămână între noi.

Ideea e că eu, de exemplu, m-am înțeles bine cu colegi propuși de alte partide politice.

La nivel de principii, chiar nu contează partidele.

Altele sunt motivele multor subiectivisme care se manifestă în activitatea unuia sau altuia. Pe de altă parte, e ușor de înțeles de ce oameni cu background-uri diferite, fie că sunt profesionale, culturale, sociale etc. văd lucrurile diferit. problema e atunci când ne uităm toți la o masă și unii o văd dulap, alții mașină de spălat vase

Așa e firesc. Dacă mai avem voie să vorbim de firesc. Nu la mașina de spălat mă refer, ci la colegialitate

Vorbeai mai devreme despre lucrurile pe care le-ai realizat acolo. Știi că sunt cu ochii pe voi de multă vreme și da,, ești unul dintre cei care și-a luat misiunea foarte în serios. Nu ți s-a spus niciodată să o lași mai domol?

Nu. Dacă te referi la cineva din afara instituției… Uneori chiar mă simt nebăgat în seamă. pe mine nu mă sună nimeni să mă certe sau să-mi ceară una, alta. Nici măcar când e vorba de spețe sensibile, în care sunt implicați radiodifuzori sau realizatori apropiați de mediul politic. Dar explicația ar fi că, oricine s-ar gândi să facă asta, știe că i-aș trânti telefonul în nas. Asta se știa despre mine de când eram tânăr la Antena 1.

Sigur, am glumit cu supărarea că nu sunt băgat în seamă.

Știu că au fost mulți supărați că nu am făcut ceea ce se așteptau cei care gândesc în paradigmă politică.

Dar n-a-ndrăznit nimeni să-mi spună să o las mai moale

Apropos, cât ai lucrat în televiziune, ai luat vreo scatoalcă de la CNA?

nu

sincer, cred că, dacă mă trezeai noaptea, habar n-aveam ce înseamnă CNA

Aha. Nu știi cum e.

Dar nici nu era nevoie. Atunci existau alte reguli în profesie, nu era nevoie să te amendeze CNA

Sincer, șocul meu maxim în primele zile a fost când am citit codul audiovizualului

Perplexitatea mea a fost de genul : ”Cum, trebuie să scrie într-un cod că nu ai voie să acuzi pe cineva fără dovezi?????”

Sau cum, trebuie să scrie într-un cod că nu ai voie să folosești limbaj injurios???

Mai rămânem puțin la CNA,. Următoarea întrebare pare retorică. Nu e. Bun, înțeleg că e o mare preocupare, pentru ceea ce englezindu-ne numim fake news (știri false). Ce facem cu stupid news? Că acolo e o maaare, problemă.

Da, este, dar prostia nu e sancțioanbilă de nicio lege din lume

Prostul gust nici atât

Până la urmă, mai au și telespectatorii o responsabilitate. De a cerne nițel ceea ce li se oferă.

Nu poate sta un ”polițist” de la CNA lângă fiecare cetățean în timp ce se uită la televizor pentru a-i lua telecomanda din mână când cască ochii și se lasă influențat de orice prostie apare pe ecran

Corect. Telespectatorii pot filtra. Dar dacă tot avem o instituție… Bun, e limpede că nu puteți voi sancționa kitsch-ul, dar măcar formulările tembele, siluirea limbii? Și iar o să îmi zici că trebuie bază legală.

Există bază legală pentru sancționarea siluirii limbii. Doar că, sincer, la ce probleme uriașe sunt în mass media românească, asta cu limba, deși importantă, nu e cea mai fierbinte.

Între un dezacord și o acuzație fără ca celălalt să poată să-și pună punctul de vedere, prefer să scăpăm întâi de al doilea caz

Bine, Radu, e ca în bancul ăla, fără sancțiuni, dar măcar să-i facem de râs.

Și-apoi, mai e o problemă. Dacă oamenii nu s eplâng de situații concrete de siluire a limbii, cum să sancționăm ceva?

Căci, ce să vezi. Contrar opiniei cvasiunanime, la CNA nu există câteva mii de angajați care privesc non stop 300 de televizoare pentru a monitoriza tot atâtea posturi din România. Și alte câteva sute care ascultă sutele de radiouri din România.

O să am grijă atunci să aveți astfel de plângeri. 🙂

 L-au omorât pe Kim Jong Un. Pretizând că citeazî „surse din mass media”. Folosești formula „surse din mass media” și știrea falsă devine știre legitimă, chiar dacă ăla mic e în continuare bine, se hrănește, bine,  singur?

E o mare problemă asta cu ”pe surse”. Dar asta a devenit deja o tradiție la posturile românești. Din păcate, aici legislația e deficitară. Pe de altă parte, așa cum e ușor de constatat, în afară de gargaragii care apar zilnic pe la tv, foarte puțini oameni cu funcții își asumă responsabilitatea de a spune ceva concret. De asta totul e ”pe surse”.

Și afară sunt anumite informații care se dau pe surse. dar, ce să vezi, jurnaliștii încearcă măcar să le verifice înainte de a le difuza

Goana după audiență de la noi a distrus aproape tot jurnalismul de care eram capabili acum 15-20 de ani

Bun. La momentul când bântuia știrea cu Kim am făcut rapid o documentare. În mai puțin de un ceas totul era limpede. A doua zi s-a găsit o televiziune care să preia totul, de-a gata și să se laude. Din nou, preluând de pe Facebook de-a valma, fără să verifice.

Asa este. Audiențele și, o spun eu, transformarea asta în vedete. Nu poți fi și jurnalist, și vedetă. Nu merge.

Altă problemă, dar care nu ține de CNA. televiziunile trăiesc mai mult din ce emană netul. Nu a găsit îîncă metoda de a contracara din ce în ce mai marea influență pe care acesta îl are în societate

La noi nu există vedete, Daniel.

Nici în televiziune, nici în alte domenii.

Sau pot fi numărate pe degetele de la mâini.

Dar da, oricine apare la televizor, e o ”vedetă”.

Eu sunt absolut de acord, dar cei despre care vorbim -îi știi- nu și-au dat seama.

Lăsăm CNA-ul și revin la bunul meu prieteniși om de presă, Radu Herjeu. Spuneai la început că nu ai avut și nu tânjești după amiciții cu oameni politici. Dar uite, vedem limpede, există… hai să nu le spun cârdășii, dar ciudate amiciții, șprițuieli, întovărășeli bizare între oameni de presă și politicieni. Chestia asta se vede. Se simte. Mai vorbim despre presă liberă?

Hm…

Aici o să încerc un răspuns ceva mai puțin simplu. Eu cred că nu amicițiile sunt problema. Ci subiectivismul, în cel mai bun caz. În cel mai rău, alt tip de relații și dependențe obscure.

Dar problema majoră pornește de sus în jos. În ce măsură putem vorbi de presă liberă, atunci când, din rațiuni care țin de nivelul economic al țării, supraviețuirea multor posturi depinde de bani publici?

Aflați, evident, în mâinile politicienilor.

În ce măsură un patron care are interese economice diverse, își poate ține televiziunea departe de acestea? Atunci când aceste interese devin și politice sau, cine știe, informative, cum poate ține postul necontaminat?

Problema la noi e că prea sunt toate amestecate.

Și afară, să nu fim copii, patronii de televiziuni le folosesc pentru lobby într-o direcție sau alta. Dar nu așa agresiv.

Urma să pomenesc și despre asta. Am și scris un text legat de subiect. Românii nu sunt încă pregătiși să plătească pentru conținut, iar asta aduce insituțiile de presă în situații dificile. Da. Sunt amestecate. Dar până la un punct lucrurile au funcționat. Acum totul e o cântare pe o singură voce.

Da, pentru că, din păcate, în ultimii 15 ani, și politica a devenit din ce în ce mai mult făcută de o singură voce

Nu despre patronat vorbeam, totuși. Patronii trebuie să țină afacerea pe linia de plutire. Gazetarii trebuie să țină jurnalismul, tot pe linia de plutire.

Da, de acord. Dar cum poți face asta într-un post cu o anumită politică editorială? Sigur, răsunsul facil ar fi: să plece! De parcă există mulți patroni care ar angaja jurnaliști gata să plece pentru principiile proprii

A, cu plecatul… avem exemple recente, nu trebuie să pleci, ești dat afară dacă nu cunoști libretul aprobat oficial.

Ne apropiem de final așa că o să te întreb dacă te întorci la scris, după ce pleci din CNA – doar nu te aștepți să te mai propună cineva pentru încă un mandat!

Dar eu n-am încetat să scriu nici în perioada CNA. Dimpotrivă, am reușit să scriu o piesă despre televiziune, cam singura de pe la noi, care se joacă deja în câteva teatre. Așa că voi continua să scriu.

Eu vorbeam de scris în presă. Voiam să îți fac rost de serviciu, zbirule!

Da, nici eu nu cred că am lăsat pe cineva care să nu fie nemulțumit de corectitudinea mea din CNA, uneori dusă până în pânzele albe, și care să vrea să riște să mă propună pentru un alt mandat.

Dacă eram băiat deștept, mă orientam într-o direcție sau alta. Dar atunci n-aș mai fi fost eu.

Da, nu știu ce să spun cu scrisul… Eu am fost mereu dificil, în sensul în care și în televiziune am făcut numai ce mi-a plăcut

Uite, eu aș paria că s-ar putea să ai surprize și să te trezești din nou propus. Vedem dacă e așa.

Iar la scris aș fi o povară, pentru că aș scrie doar când aș considera că am ceva de spus sau când aș fi mult prea indignat ca să tac

iar asta nu merge la patron. Știu, pentru că am avut contre cu Vlad Petreanu, când era șeful meu la Jurnalul Național. Mă rog, eu eram colaborator. Și scriam editoriale. Și venea și-mi spunea Radu, nu scrioi despre… nu știu ce?

Nu, Vlad!

De ce?

Că nu mă interesează subiectul :))))

și nu m-am schimbat

Mai știu pe cineva care face la fel. Mă pregăteam de încheiere, dar mi-am amintit de o recentă propunere legislativă – la care, între timp, s-a renunțat- prin care trebuia să luați voi sub microscop și internetul. De unde a venit drăcovenia aia?

(Și Vlad tot așa scrie!)

Iată un exemplu tipic despre cum, la noi, se bate mult apa în piuă, fără să se cunoască subiectul

E o directivă europeană pe care noi TREBUIE s-o implementăm până la finalul acestui an

Și prin care se dau responsabilități organismelor de reglementare în audiovizual (CNA) și în domeniul internetului, mai exact a platformelor cu materiale video.

Dar, așa cum CNA nu poate închide un post de desene animate licențiat în Cehia, nu va putea suspenda niciun clip de pe Youtube, care e licențiat în altă țară.

Bun. Poate fi europeană și în același timp, pardon, scuzați, tâmpită. Youtube de exemplu a devenit insuportabil, tocmai din cauza excesului de puricat. Încă un rând de filtre l-ar sufoca de tot. Deci, în scurt timp, pot deveni mușteriu al CNA.

Da, vor exista atribuții legate de monitorizare, dar în privința sancțiunilor, nu va avea putere. va putea doar sesiza Youtube-ul, de exemplu, de plângerile unor cetățeni vizavi de conținutul unor clipuri. Dar și acolo există multe filtre

Lămuririle tale prind foarte bine.

Adică nu va fi dat jos un material de pe youtube dacă atentează la protecția minorului. Ci dacă nu are un avertisment clar că poate avea un astfel de conținut

Aveți resursele pe care le cere aplicarea unei astfel de directive? Nu se transformă CNA într-un colos? Cât vor dura atunci ședințele voastre?

NU, nu le avem

Dar toată lumea speră să ni se dea. nu știu de unde, în condițiile în care noi n-am avut bani să cumpărăm un amărât de soft de transcriere, și folosim metoda veche cu ascultatyl în căști și transcrisul de mână.

Dar, ca la noi, se va implementa, că trebuie, după care… ani buni, probabil, ”va merge și așa”

Și au început bine, scoțând un proiect care nu a fost agreat cu noi, incapabili să explice ce și cum stă treaba, dând ocazia unora să mai vitupereze împotriva CNA-ului!

Cum ziceam, trăim într-o vreme a hiper-normativelor, care norme survolează realități mai degrabă fabulatorii. Cred că ăsta e un subiect despre care va trebui să mai vorbim, cândva.

Să știi că nu e chiar așa. E o discuție lungă despre motivele pentru care România are nevoie de legislație mult mai dură în anumite domenii sau de suprareglementări

Pentru că la noi nu se respectă din start regulile

Când am povestit unor colegi din CNA-ul irlandez niște situații cu care ne-am confruntat noi, s-au uitat la mine ca la un marțian. Și mi-au spus că ei nu au în legislație articole privitoare la astfel de derapaje pentru că, pur și simplu, la ei nu s-ar întâmpla în veci așa ceva

Sigur. Despre asta vorbim. Dăm norme pe bandă rulantă, dincolo de capacitatea reală de implementare. Și totul devine deja ridicol.

Radu, îți mulțumesc că ți-ai făcut timp pentru un taifas la vreme de izolare. N-ar fi rău să îl reluăm, în alte condiții, cândva.

Cu cea mai mare plăcere. Eu îți mulțumesc. Mi-a făcut bine, mai ales azi, după ce-am citit elucubrațiile lui stelian negrea despre mine și cna :)))

 

 

Acesta a fost „chat-ul” nostru. Sigur, s-au pierdut pe drum niște emoticoane, care poate colorau dialogul, dar chiar și așa, sper să vă fi ajutat să descoperiți un zbir extrem de cumsecade. Emoticon:)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments