sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEvenimentPe românește (6): Doru Stănculescu

Pe românește (6): Doru Stănculescu

Doru Stănculescu.

Pentru iubitorii de muzică românească bună numele acesta e deja o poveste. Cineva îmi spunea că, dacă s-ar scrie o prefață pentru folkul românesc, aceasta s-ar putea rezuma la un nume și un prenume: Doru Stănculescu.

Este unul dintre aceia puțini care au scris istoria cenaclului Flacăra, de la început, până la trecerea în poveste.

Arhitect de profesie, Doru Stănculescu nu compune și nu cântă. El construiește edificii muzicale, care durează, care devin repere ale tărâmului care ar putea fi muzica românească. Cântecele lui nu sunt simple exersări ale unei rețete obosite: strofă/refren/strofă/refren, ci urmează poteci sinuoase, ocolind pășunile comune și căutând locuri neobișnuite.

Mucalit, un profesionist al sarcasmului bonom, bine strunit, Doru poate preface cafeaua de dimineață într-un ritual al neîmpăcării cu lumea, la fel de bine cum poate transforma un ecou de romanță într-o dezlănțuire a elementelor. Amara melancolie ai, hai poate, mai târziu, deveni încercănat surâs fără petale.

Doru nu e deloc prolific. Nu simte nevoia de a fi prezent mereu în ochii mulțimii cu ceva nou, care să ia acei ochi. Spune doar ce are de spus, când are de spus. Și cântă atunci când are de cântat. Prezent în două apariții discografice anterioare (un LP colectiv și un single), a amânat mult apariția primului album. Atât de mult încât, atunci când a apărut, la mulți, mulți ani de la debut, a devenit un disc dublu care nu mai era, deja, un album, ci o colecție de cântece de referință: De alaltăieri și până ieri.

Motivul unei atât de târzii apariții discografice ține de exigența la care se supune și de la care nu admite derogare. Un astfel de album nu putea fi decât fără cusur. Și pentru a fi fără cusur nu putea fi produs și orchestrat decât de regretatul Dan Andrei Aldea. Și așa a fost. Restul e poveste.

Astăzi, povestea aceasta trece și pe aici. Primiți salutul domnului Doru Stănculescu și muzica sa. Cu reverență.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments