joi, iunie 1, 2023
AcasăCARTONAȘUL GALBENRomânia Tv sau vendeta ca instrument de presă

România Tv sau vendeta ca instrument de presă

Despre titlurile bombastice și știrile false de la România Tv am mai scris. Nu mai departe de săptămâna trecută le-am dat și meritatul cartonaș galben.

România Tv este un post de știri cu o rețetă aparte. Totul e permis în goana după audiență. Nu e singura televiziune în postura asta, dar aici lucrurile par să fi sărit rău pârleazul. Competiția pe piața de televiziune e dură și, pînă la un punct, artificiile, exagerările, titlurile aiuritoare sunt instrumente (nu dintre cele mai oneste, e drept) cu care poți trece cu un pic deasupra concurenței. Rețeta a funcționat și am reflectat asta de fiecare dată în analizele de audiență.

Fiind vorba despre un post de știri, te-ai aștepta la o anume rigoare. O minimă verificare a informației. În cazul România Tv asta, se pare, nu se pupă cu „rețeta” postului. Din  nou, nu e de lăudat, dar e între ei și telespectatorii lor. Care telespectatori vor, poate, divertisment, nu informație, nu credibilitate. Până aici, repet, totul e de înțeles, o televiziune e, totuși, o afacere.

Nu o să reiau inventarul știrilor neverificate (începând cu periodica omorâre a lui Kim Jong Un). Am scris la vremea lor. Recent, un puști, vlogger zice-se, Selly – după cum s-a auto-poreclit – le trântește celor din presă un fel de farsă. O chestie infantilă, de prost gust, de-a dreptul stupidă. Asta face și mai ridicolă situația multora din presă care preiau informația neverificată și o rostogolesc. Pe scurt, e o făcătură de filmuleț, despre un fictiv accident. Neimportant. Cum spuneam, se lasă păcăliți mulți. Adevărul, Evenimentul zilei, Digi 24 etc. Printre ei și România Tv.

Asta e povestea. Colegii din presă înghit gălușca, mai cu noduri, mai zâmbind, după cum le e felul. Nu și România Tv.

Vreme de câteva seri, orele de vârf ale postului sunt ocupate cu o ridicolă și primitiv articulată tentativă de răzbunare. Lucrurile sunt, evident, disproporționate. Ditamai postul de știri, invitați, îngânători, mobilizați pentru „a-l demola” pe… Selly. Abia de aici totul începe să semene cu o farsă.

Puștiulică ăla dornic de băgare în seamă primește ce și-a dorit. România Tv e cu tunurile pe el. Pe burtieră se succed unul după altul titlurile care „demască dușmanul”. „Adevărul scandalos despre Selly”,”Cum a încălcat Selly Ordonanțele militare în pandemie”,„Cum a încălcat ordonanța militară la frizerie”. E greu de spus dacă totul e ridicol sau absurd. Sau ambele. Totul culminează cu „a luat bani de la PSD”. Pentru că nimic nu e întreg azi fără „m… pesede”.

Și ține-te demascări, gâfâieli, înfierări cu mândrie (ar fi nepotrivit să proptesc obișnuitul epitet „proletară”). Pe scurt, pentru că le-a tras-o, vor să i-o tragă. Într-un efort ridicol, pueril – ca întreaga istorie -, nedemn.

Dar și asta, până la urmă, poate fi o chestiune de rezolvat între post și telespectatorii săi. Monitormedia.ro scoate din nou cartonașul galben. Care de data asta ar fi trebuit să fie maro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments