vineri, iunie 2, 2023
AcasăEvenimentMonitor Media recomandă: VanDerCris - Amazing tRACE

Monitor Media recomandă: VanDerCris – Amazing tRACE

Nu știu dacă VanDerCris e numele unei trupe sau doar un proiect insolit al inimosului Horea Crisovan. Dar sună bine.

La Tmișoara se face muzică bună. Și nu de ieri de azi. Dacă ar există un Hall of Fame românesc, Tmișoara ar avea nevoie de o ditamai sala. Ilie Stepan și Pro Musica, Nicu Covaci și Phoenix-ul său, Mircea Baniciu – care merită o mențiune aparte, fenomenul numit Post Scriptum, Progresiv TM și… cum ziceam, o sală separată.

Horea Crisovan e pe cale să își afle și el locul pe poteca deschisă de marii înaintași deja pomeniți. Om de muzică serios, împătimit și dăruit, caută mereu forme originale de expresie. Și de multe ori îi iese. Piesa pe care o recomandă azi e un astfel de exemplu.

Cu o linie de start alcătuită din Doru Apreotesei-Keyboards, Danut Blaga bass, Luci Nagy Doudouk, Florin Cvasa Drums, Maria Hojda impro voice, Horea Crisovan guitar, Amazing tRACE începe ca o piesă instrumentală construită pe melodie. Chitara lui Horea sună bine, bassul lui Dănuț Blaga îmi amintește (de ce oare?) de regretatul Mircea Marcovici, iar intervențiile lui Florin Cvasa nu aduc doar ritmul, ci și notabile efecte cromatice.

Piesa începe cuminte, melodic, evoluează ușor previzibil. Cel puțin în aparență. Apoi se întâmplă ceva. Inervenția doudouk-ului strunit de Luci Nagy și vocea Mariei Hojda aduc un dramatism special, dezvoltând în chei cromatice surprinzătoare tema principală.

Doudouk-ul, un instrument tradițional venit din Armenia, e o veche obsesie a mea. Alături de balaban (venit din vecini, din Azerbaidjan) aduce un sunet tânguitor aparte, care poate îmbogăți sau strica o piesă. Măsura și nuanțele sunt esențiale. Iar în Amazing tRACE dozajul e perfect.

E de notat prezența unui drag prieten, Doru Apreotesei, la claviaturi, de pe meleaguri îndepărtate. Nu sunt mulți cei care să merite a fi socotiți legende ale rock-ului de la noi, dar Doru Apreotesei este unul dintre acei puțini și aleși. Prezența sa aici, discretă și perfect integrată în arhitectura sonoră, e un gir de care trebuie ținut seama.

Nu știu dacă piesa e doar un experiment, pentru Horea &co, dar știu că ar putea fi o direcție care ar merită explorată pe îndelete. Și ar putea naște un album pe care mi l-aș dori.

P.S. Atât numele piesei cât și numele trupei (?) ar merita explicate. Promit să aflu aceste explicații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments