sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEditorialJocurile Olimpice, ediția zombie

Jocurile Olimpice, ediția zombie

Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Așa este prezentat evenimentul. Care are loc în 2021. E o bizarerie pe care am notat-o și în cazul campionatului european de fotbal. De ce aleg organizatorii să păstreze în titulatură trimiterea la un an care deja s-a dus? Greu de înțeles. E o contabilitate măsluită care nu păcălește pe nimeni. Și mai e ceva.

Dincolo de ostentația reformulării cronologiei, din cea mai importantă competiție sportivă a planetei, Jocurile Olimpice au fost transformate într-un colosal proiect de afirmare a unei noi ordini.

De la japonezi aveam așteptări mari. Speram la un spectacol de deschidere fabulos. N-a fost cazul. Totul a fost o încropeală jalnică, al cărei unic obiectiv era acela de a bifa comandamentele zilei. Discursurile imbecile despre diversitate (e vorba despre JO, asta e chiar definiția diversității!), duduia în rochie pufoasă în culorile curcubeului care  miorlăie imnul nipon, oficialii preocupați exclusiv de originalitatea măștii care le acoperea botul, defilarea sumbră a unor grupuri de zombie al căror prezumtiv surâs era strașnic de bine ascuns sub botniță. Totul se petrecea într-un stadion pustiu, acolo unde hoarde de voluntari se agitau, vânturau energic din mânuțe, însoțind defilarea pachetelor de sombie, într-un efort grotesc de a da întregii desfășurări aspectul unui eveniment al celor vii.

Apoi au început competițiile. În arene pustii. Cu sportivi târându-se cu măștile pe față până la locul de desfășurare a competiției. Apoi lăsând deoparte măștile, pentru a intra în bazinul cu apă sau pentru a se încleșta în luptă. O uriașă odă adusă nonsensului și iraționalului. Dar și un eficient mod de a arăta unei planete întregi că obediența absolută față de reguli oricât de iraționale e singura cale.

După mai bine de un an și jumătate de nebunie planetară, în care am văzut și simțit cam toți care este dimensiunea reală a problemei de care, chipurile, suntem „protejați”, în care am văzut cu ochii noștri care este distanța dintre primejdia anunțată și cea reală, JO au devenit doar un prilej de a încerca validarea uriașei farse planetară pe care încă o trăim.

În noua logică globală 2020 are loc în 2021, te poți bălăci în aceeași apă cu alți indivizi, dar nu ai voie să le strângi mâna. Te poți lupta corp la corp cu un om, dar apoi te ții la distanță de el, cu masca pe față, respiri aerul recirculat din același hotel, dar păstrezi distanța față de ceilalți. Pe scurt, porți masca atunci când nu e nimeni lângă tine, dar o dai jos când te angajezi corp la corp cu cineva. Iar o întreagă planetă este chemată să privească și să accepte toate astea ca pe ceva normal. Între scurte fluturări de curcubeu și așezări în genunchi la intonarea imnului.

Imbecilitatea desăvârșită a comentatorilor (Eurosport și TVR) devine deja oportună în tot acest cadru. Confuzia dintre Coasta de Fildeș și Insulele Virgine e scuzabilă, pentru că măști. Altoirea neaoșă a cuvintelor englezești e doar un element de culoare. Acordul dintre subiect și predicat e un moft de care ne putem lipsi.

Olimpiada de anul acesta reprezintă doar etapa intermediară între Jocurile Olimpice și Jocurile Foamei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments