sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEditorialProiectul ranga

Proiectul ranga

Orice interviu pentru angajare într-o corporație trebuie să conțină obligatoriu o întrebare:

Unde te vezi peste cinci ani?

Altfel nu se poate. Întrebarea e imbecilă. Nimeni n-o să răspundă: pe peron, în gara Făurei. De fapt cam tot ce se întreabă într-o astfel de situație e înmuiat în zeamă de prostie. Întrebările sunt standard, la fel și răspunsurile. Toată procedura e doar un test de disimulare. Cât de bine reușești să ascunzi ceea ce gândești de fapt, cam asta e ideea. Restul ține de moacă și idiosincraziile celui care te intervievează.

Teoretic, atunci când votăm, întrebarea de mai sus ar trebui să ne stea în minte. Un electorat matur, responsabil și preocupat de propriul destin înțelege că votul reprezintă un instrument. Precum în procedura interviului, mai sus descrisă, ar trebui să filtrăm ipocrizia, lătratul strategic și gargara de complezență și să insistăm pentru un răspuns credibil la întrebarea legată de cei cinci, zece, douăzeci de ani. Tot precum în cazul interviului, de cele mai multe ori ne limităm la moacă și ne lăsăm îngrădiți de propriile idiosincrazii.

Există printre noi o categorie de oameni care alcătuiesc un segment consistent al electoratului. Se cred mai buni. De ce? Pentru că asta își repetă unii altora. Se cred mai înțelepți, mai europeni, mai democrați, mai-mai și mai-mai-mai. Din nou, pentru că asta își repetă unii altora. Și au grijă să nu riște asocierea cu cineva care nu poate/știe repeta asta. Pentru ei nuanțele nu există, demersurile raționale sunt contra-indicate, dubiul e neîngăduit. Opțiunea lor nu țintește niciodată către cei cinci ani. Sau zece. Opțiunea lor nu e către o anume zidire, nu privește edificii, e doar o rangă. Și e folosită ca o rangă. Orice se interpune între rangă și țeasta țintită e malign. Asta e tot.

Sunt cei care i-au dat două mandate lui Traian Băsescu. Și i-au făcut fiica europarlamentar. Sunt cei care invocând puterea pixelului albastru au aplaudat ridicarea unor Udrea, Falcă, Flutur, Boc etc. etc. etc. Și au făcut-o zbierând împotriva corupției, urlând împotriva încălcării regulilor democrației. Fără o clipă zăbavă pentru a observa evidenta și obeza inadecvare.

Detestau PSD-ul și tot ce are legătură cu el. Nu întotdeauna pe nedrept, dar de cele mai multe ori folosind criterii pe care le suspendau când decideau să ștampileze. Epuizarea în exercițiul detestării unora îi lăsa fără vlaga necesară consemnării dezgustătoarei corupții pe care o hrăneau, aplaudau, lăudau. Treptat au început să accepte o bizară mecanică a opțiunii: una în care unora totul le e îngăduit, altora nimic.

Noua logică nu mai îngăduia scrutarea viitorului, întrebarea despre locul în care ne vom afla peste cinci ani. Pentru că nu mai vorbeau despre zidire, despre construcție și despre proiect. Totul se rezuma la rangă. Doar la rangă.

Facem o pauză și consemnăm.

Iohannis își plimbă ițarii cu bicicleta, de la o gustare a sponsorilor la alta. Primarul general al capitalei e în vacanță. Pentru că are dreptul la ea. Iar cei ca ei știu mai bine decât orice altceva ce e al lor și ce li se cuvine. Sigur, poate și bucureștenilor li s-ar cuveni un oraș curat, fără șobolani. Poate și apă caldă. Dar ce legătură are asta cu primarul și de ce și-ar strica el planurile de vacanță? Primărița (?) de la sectorul 1 e plecată acasă. Adică în Franța. Asta e. Legat de mandatul ei sunt probleme. Cu renumărarea voturilor. Cu niște imagini. Cu starea în care se află sectorul ei. Și? Cum spuneam. oamenii ăștia sunt foarte atenți la ce li se cuvine lor. Restul e rangă. Pixel albastru.

Aparatul guvernului e ocupat cu o competiție internă în interiorul PNL. La fel și DNA. Și nu numai. Liberalii au de ales între Cîțu și Orban. Nu e banc. Astea sunt opțiunile. Și pe asta se concentrează. Ei. Și multe alte instituții. Prețul combustibililui a crescut îngrijorător, economia are gălbează (dincolo de postările cretinuțe ale celui care e prim ministru), iar România stă cu masca pe față, pentru că pute.

Totul, v-am spus, se reduce la rangă. Peste 4 ani vom discuta despre școli, autostrăzi, spitale etc. Și apă caldă. Acum e vremea răngii. Oricum, și peste 4 ani, indiferent dacă și cât vom discuta despre școli, autostrăzi, etc. tot despre rangă va fi vorba.

Așa că pentru Români, singurul plan de viitor este o rangă mai mare, mai zdravănă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments