sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Bidineaua

Discuția despre moțiunea/moțiunile de cenzură, despre soarta cabinetului Cîțu pare complicată. Nu e. Sunt invocate principii, dar nu despre principii e vorba. Nici despre o viziune de guvernare sau despre proiecte concrete. Locul în care se află România acum, din orice perspectivă am privi, e unul nefericit. Economia e pe avarii, finanțele publice sunt aproape de punctul de sufocare, societatea românească pare mai debusolată ca oricând. Una peste alta, discutăm despre un popor aflat în condiția de supraviețuire, precară și apatică. Iar ceea ce eu numesc popor, pentru lăutarii politichiei se numește electorat. Și despre asta e vorba.

USR, dincolo de pretexte și garagara deja obișnuită, e formațiunea cea mai tăvălită. Previzibil. O formațiune politică încropită nu pe baza unei doctrine ori a unui sistem de valori, ci pornind strict de la capacitatea membrilor săi de a-și sincroniza spasmele. Sclipitori în înjurături, extrem de eficienți atunci când vine vorba despre capacitatea de a genera zarvă, duioși până la dizvolvarea zgârciului, dacă discutăm despre abilitatea de a împacheta în mesaje de o grohăită demagogie subiecte despre care ei oricum nu pricep nimic, au tot ce trebuie pentru o rețetă de succes. Mai puțin pricepere, competență, un minim de bun-simț.

Dezastrul provocat de Nicușor Dan și Clotilde Armand ustură serios. La fel cum ustură întreg circul legat de alegerile de la Sectorul 1. Asta are mai puțin de a face cu prezența la guvernare, dar pentru o formațiune care trăiește exclusiv din scremutul efort de PR și nu din performanță sau competență demonstrabilă, contează. Inepția caraghioșilor propulsați în fotolile ministeriale de către USR ustură la fel de tare. Iar cei din această formațiune au descoperit că, prezenți fiind la guvernare, nu mai pot folosi singura lor competență reală: împroșcatul cu rahat. Dar ce nu? par să-și fi spus barnauții.

Tentativa lor de moțiune de cenzură e, deci, o aruncare a cojilor de semințe, a pielițelor de la parizer în capul lui Cîțu. Un transfer de imagine negativă către cel care oricum a fost proptit la Palatul Victoria pe post de caraghios.

Cei de la PSD urmează o altă logică. PSD-ul în formula Ciolacu, Gușă, Dîncu nu mai e partidul care se zbate să ajungă la guvernare, ci formațiunea care așteaptă să i se spună când, dacă intră la guvernare și ce dans trebuie să interpreteze. Iar la acest moment intrarea în vreo formulă de guvernare, oricare ar fi ea, e de nedorit. Starea țării, cum spuneam la început, e jalnică. Urmează o iarnă complicată și, foarte probabil, vor fi impuse (la ordine de afară) măsuri sanitare extrem de impopulare. Iar pesediștii n-au niciun chef să deconteze ei factura pentru toată mizeria asta.

În PNL e un meci în desfășurare. Așa că susținerea lui Cîțu (un premier catastrofal, cu uriașe probleme de imagine) e cântărită cu mai multe măsuri. Se fac calcule, se negociază funcții, dar mai ales se așteaptă indicații prețioase de la Cotroceni. Iar la Cotroceni e mereu vacanță. Iohannis e oricum depășit de tot ce se întâmplă sau s-ar putea întâmpla în jurul său. Așa că butonașii lucrează.

Foarte probabil toată panarama se va încheia după o zdravănă tocmeală. Useriștii „se vor sacrifica pentru interesul național” – adică niște portofolii, conducerea unor agenții, niște parale la rectificarea bugetară, Cîțu se va lăuda că are un guvern, Iohannis că a rezolvat o criză, iar Ciolacu și gașca vor continua să spargă semințe de pe margine și să posteze pe Facebook.

În loc să discutăm despre moțiune de cenzură, schimbarea formulei de guvernare și alte mofturi, mai bine verificați cum stați cu stocul de drojdie. Politica nu e despre ziduri, despre var sau tencuială, ci despre bidinea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments