sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăȘTIRINorm Macdonald (1959 - 2021)

Norm Macdonald (1959 – 2021)

Născut în Canada și consacrat în Statele Unite, Norm Macdonald a fost unul dintre cei mai mari comici ai generației sale. Și nu numai.

A devenit familar publicului la începutul anilor ’90, pe când făcea parte din echipa Saturday Night Live.

„Știrile” prezentate de el, în fiecare ediție a SNL aduceau un umor proaspăt, neconvențional, de multe ori ireverențios (dar fără a aluneca în vulgar ori facil) și, fără discuție, impermeabile la orice fel de considerente legate de corectitudinea politică. Asta, se pare, i-a adus și plecarea de la SNL.

Sclipitor, Norm nu era dintre comicii grăbiți să își livreze poantele. Până la poantă exista o întreagă călătorie, complicată, absurdă, de cele mai multe ori de-a dreptul exasperantă. Iar asta era, de fapt, ceea ce conta. Apoi era modul în care își livra glumele. Cu vorba tărăgănată, rătăcind printre paranteze, care se deschideau în cascadă și nu se mai închideau niciodată, dând impresia că a pierdut pe drum ideea, explicând inutil, cu mimată inocență, ceea ce nu avea nevoie de explicație, Norm a fost, probabil, cel mai inteligent comic al generației sale. Am spus deja asta. Și merită repetat.

Nu a avut succesul pe care l-ar fi meritat. Cariera sa în film e neglijabilă, rolurile din televiziune (după plecarea de la SNL) puține și neimportante. Succesul financiar nu l-a găsit niciodată. Dar a continuat să aibă publicul său, care îl urmărea în aparițiile din show-urile unora ca Letterman, Leno sau Conan O’Brien. Sau în spectacolele sale stand up.

Prezența sa online l-a păstrat în legătură cu publicul său. Iar interesul constant arătat de acest public i-a făcut pe cei de la Netflix să-i ofere propriul show. Promisiunea libertății totale de expresie și concepție, precum și garanția unei prezențe de durată în oferta Netflix nu au durat. Pentru că Norm nu era interesat nici de rețetele de succes, nici de opțiunile politice ale Netflix. Așa că marile făgăduieli au dispărut după doar un sezon.

„Dacă ar fi să socotim că au murit, totuși, de-a lungul timpului, miliarde de oameni, ar trebui să ne pricepem la chestia asta cu muritul, nu? De ce spunem mereu „a murit pe neașteptate”? Avea un aranjament cu Dumnezeu, să fie nemuritor, și Dumnezeu l-a păcălit la contract?” Norm.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments