sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEditorialClanul micilor securici

Clanul micilor securici

Fuga după fentă n-o fi disciplină olimpică, dar e păcat. Așa aveam șanse să mai împușcăm și noi o medalie. Pentru că, pe aci, pe tărâmul iohanno-cîțo-bulai-cioloșic, nu ducem lipsă de fentaci, dar mai ales de fentați.

O publicație online, Recorder, produce un fel de reportaj anchetă despre investițiile realizate de către BOR. Până aici nicio problemă. Asta e treaba jurnaliștilor. Sigur, aici am putea zăbovi ceva mai mult pentru a descoperi cine sunt acei jurnaliști și care sunt sursele lor de finanțare -dacă ar fi să-i credem, aceștia au adunat 328.000 de euro din donațiile cititorilor. De ce nu i-am crede? Sau de ce i-am crede? Nu acesta e subiectul.

Cei de la Recorder fac ceea ce trebuie să facă niște jurnaliști. Insist asupra acestui lucru. Chiar dacă anchetele lor au, deseori, o stranie sincronizare cu agenda politică. Putem discuta despre simpatiile (mai mult sau mai puțin vizibile)ziariștilor de acolo, despre incerte afilieri sau despre mai știu eu ce. Din nou, ar fi o fugă după fentă. La fel cum ar fi și o mai insistentă scărpinare a surselor de finanțare a proiectului. Pentru că nu despre asta e vorba și nu despre asta trebuie să fie vorba. Și o mai spun o dată: cei de la Recorder fac ceea ce trebuie să facă niște jurnaliști.

„Clanul Marelui Alb” e cel mai recent produs al celor de la Recorder. Titlul anunță deja abandonul oricărei aparențe de neutralitate, alungă prezumția vreunei vagi echidistanțe și descrie o teză. Filmul e produsul care își propune să demonstreze teza. Și o face. Pentru că acesta îi e scopul: să prezinte orice ar putea argumenta teza și nimic în plus. Concluzia filmului: Biserica Orotodoxă Română construiește biserici! Uriașă dezvăluire! Colosală! Cine s-ar fi așteptat!

Din nou, am putea fi, aici, tentați să petrecem vreme bună analizând ce se spune și, mai ales, ce se omite. Ar fi un nou plonjon după fentă. Pentru că nu despre asta e vorba.

Bine, și atunci despre ce e vorba?

Răspunsul poate fi găsit mergând puțin mai departe.

Odată lansat filmul, descoperim că o seamă de persoane și personaje se grăbesc să ia notă de cele spuse acolo. Limbajul e identic, luările de poziție perfect acordate, aceleași linii de discurs și invariabil aceeași concluzie. Sunt aceleași personaje activabile în situații de genul acesta. Toate scurgându-se din aceeași bulă a societății. O mostră:

E doar un exemplu. Există zeci de alte exemple. Toate repetând aceeași linie de discurs și toate apăsând pe aceeași dominantă: BOR nu sprijină vaccinarea.

Ce legătură are vaccinarea și poziția BOR pe această chestiune cu filmul celor de la Recorder? v-ați putea întreba. Și de ce toate reacțiile ăstora introduc subiectul acesta în comentarii? Pentru că, de fapt, acesta e subiectul. Restul e fentă.

Nu e vorba nici despre o anchetă gazetărească, nici despre reacția civică, ci despre arătarea pisicii. Către BOR. Care trebuie să priceapă mesajul. Și să își reformuleze poziția așa cum i se cere. Atât. Restul e fentă, peste fentă, peste fente.

Cum spuneam, țară de fentați și fentaci. Condusă de Clanul Micilor Securici. Dar despre clanul ăsta n-o să facă nimeni nicio anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments