miercuri, iulie 24, 2024
AcasăFără categorieO expoziție de artă provoacă nemulțumirea autorităților chineze

O expoziție de artă provoacă nemulțumirea autorităților chineze

O controversată expoziție artistică, ce critică sau ironizează politicile guvernului chinez s-a deschis sâmbătă în orașul Brescia din nordul Italiei, pe fondul protestelor formulate de China.

Autorul operelor expuse, Badiucao, este un artist originar din Shanghai, care trăiește în exil în Australia, din anul 2009.

Deși a reușit să fugă din China și să primească cetățenia australiană, artistul spune că nu a scăpat complet de brațul lung al cenzurii autorităților de la Beijing.

“Toate galeriile, toți curatorii și toate muzeele din lume se tem că, dacă îmi vor expune operele, își vor pune în pericol activitățile de pe piața chineză. China este foarte pricepută la folosirea capitalului și a banilor săi pentru a controla, a manipula și a închide gura oamenilor critici la adresa sa” a declarat Badiucao pentru CNN.

Artistul arată că se confruntă frecvent cu restricții impuse operelor sale chiar și în țări cu tradiție democratică, precum Australia și Noua Zeelandă, ca urmare a presiunilor venite de la Beijing.

În 2018, aceste presiuni au fost atât de puternice, încât au dus la anularea completă a unei expoziții Badiucao, ce urma să aibă loc în Hong Kong.

Guvernul chinez a încercat  să folosească același tip de presiune și în Brescia, pentru a forța anularea expoziției de sâmbătă.

Luna trecută, ambasada chineză de la Roma a trimis o scrisoare către autoritățile din Brescia, în care profera amenințări economice străvezii pentru a determina interzicerea evenimentului artistic.

Astfel, mesajul menționează schimburile comerciale dintre Italia și China, care ar putea fi afectate de o expoziție descrisă ca fiind “plină de minciuni anti-chineze”, care “denaturează realitatea, răspândește informații false, induce în eroare poporul italian și rănește grav sentimentele poporului chinez”.

Autoritățile din Brescia nu s-au lăsat însă intimidate și au decis să permită organizarea expoziției.

“Trebuie să spun că am fost nevoită să citesc acel mesaj de două ori, deoarece m-a luat prin surprindere”, a afirmat viceprimarul din Brescia, Laura Castelletti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments