În 1935, Erwin Schrödinger propunea un experiment mental, care avea să revoluționeze știința, făcând, astfel, celebră o ipotetică pisică.
Fără a intra în prea complicate detalii, Schrödinger propunea următoarea ipoteză:
O pisică, aflată într-o cameră în care un mecanism complicat ar putea declanșa moartea ei, este socotită simultan vie și moartă. Incertitudinea nu ar fi spulberată decât de observația directă, care ar determina în care dintre cele două stări se află pisica, la momentul acelei observații.
Pe scurt, mâța e în egală măsură vie și moartă. Până deschizi cutia și te uiți la ea.
Acum îl lăsăm în treaba lui pe Schrödinger și ne uităm puțin la minunăția de guvern cu care tocmai ne-am pricopsit. Și devenim, subit, experți în guvernarea cuantică. Lista membrilor viitorului cabinet interzice orice optimism.
Prima observație, peste care nu am cum trece, e că avem un cabinet foarte… Pauză. Acum ezit. Care o fi cuvântul potrivit? Masculin? Nu cred. Viril? Să fim serioși. Macho? Nici în bancuri. Pe scurt, ca să fie mai simplu și să nu ne poticnim în epitete, un guvern în care a încăput o singură femeie.
Să ne înțelegem bine: nu prizez feminism lăbărțat și nu am cum fi vreu adept al teoriei diversității obligatorii. Criteriul fundamental ar trebui să fie competența. Dar dacă privești lista viitorului cabinet, realizezi că nici despre așa ceva nu poate fi vorba. Iar dacă adăugăm la asta și revocarea Ancăi Dragu (care nu era vreo minune!) de la conducerea senatului, atunci devine tot mai solidă impresia că totul seamănă cu un război al cromozomilor.
Numele propuse de cele două mari partide nu vorbesc (cu câteva discutabile excepții) despre cine știe ce competență. La agricultură, PSD propune un absolvent al Academiei de Poliție. La transporturi ar fi Grindeanu, care se laudă că ar fi informatician. Ministrul economiei era propus un fotbalist.
La liberali e și mai jale. La „digitalizare” e trecut Florin Roman. Pentru că, desigur, are competențe demonstrate prin selfie-urile făcute în fața oglinzii din baie. La IMM și turism e un inginer care a lucrat pe post de contabil. Despre Vilceanu ce naiba să mai zic?
Practic, componența viitorului guvern nu reflectă o viziune, un program de guvernare articulat, ci inventarul de „obligații” al șefilor celor două partide. Pentru că au și ei băieții lor, care trebuie să prindă niște biscuiți și puțin cașcaval.
De asta, ne aflăm în situația de buimăceală cuantică. Pentru că, teoretic, avem sau n-avem un guvern. Asta până ne uităm la ce e acolo și devine limpede că n-avem. Dar avem niște băieți care au niște băieți care au niște băieți care au niște băieți. Dar doar băieți.