vineri, iulie 26, 2024
AcasăEveniment„Vânătorii de viruși”, la National Geographic

„Vânătorii de viruși”, la National Geographic

National Geographic va difuza pe 10 ianuarie, de la 23.00, documentarul „Vânătorii de viruși”, în care epidemiologul Christopher Golden și jurnalistul James Longman investighează apariția virușilor, pentru a descoperi cauzele și soluții care să întrerupă în pripă lanțul răspândirii.

Documentarul este produs de către ABC News’ Lincoln Square Productions, companie în care creativitatea și puterea imaginativă a Walt Disney Company se îmbină cu veridicitatea materialelor ABC News, având în componența sa peste 1.100 de povestitori și creatori de povești, iar în palmares 30 de premii Emmy și 12 Cine Golden Eagles.

Întrebat care este motivul pentru care a ales să se implice în realizarea documentarului „Vânătorii de viruși”, Christopher Golden a declarat: „De mai bine de 20 de ani lucrez în Madagascar. Locuiesc în comunități care se bazează pe animalele sălbatice pentru a se hrăni, așa că sunt conștient de riscurile potențiale ale consumului de animale sălbatice, dar nu am fost niciodată conștient de toate beneficiile – în aceste comunități îndepărtate în care aveți peste 50% subnutriție și peste 80% prevalență a sărăciei severe, oamenii se bazează pe aceste tipuri de resurse naturale pentru mijloacele lor de trai, bunăstarea și sănătatea lor. Este acest conflict între a fi capabil să oferi hrană familiei tale și, de asemenea, să previi următoarea pandemie.”

Întrebarea este dacă pandemia de COVID-19 a pornit cu adevărat de la un liliac și dacă răspunsul este da, atunci de ce s-a întâmplat acest lucru, dat fiind faptul că hrănirea cu animale sălbatice este o obișnuință în unele comunități din lume?

Golden a adăugat: „Când Nat Geo m-a abordat pentru a face un lucru special în această privință, prima mea reacție a fost că nu sunt expert în aspectele bolilor infecțioase. Dar au vrut pe cineva cu viziune. M-a emoționat a fost împărtășirea cunoștițelor mele despre sănătatea planetei și modalitățile prin care schimbările de mediu afectează oamenii. Vânătorii de viruși, în contextul COVID și a tot ceea ce se întâmplă în întreaga lume, paralizând societățile, ar putea fi folosit pentru a vorbi despre conexiunea cu adevărat importantă dintre oameni și planetă.”

Christopher Golden atrage atenția asupra faptului că viruși precum COVID-19 nu pot apărea doar la liliecii din satele chineze sau la animalele din Madagascar, ci chiar și în curțile oamenilor care locuiesc departe de sălbăticie, în vecinătatea cabinetelor veterinare: „Sunt lucruri care se pot întâmpla oriunde mediul este transformat.”

Golden face referire la obiceiul oamenilor de a avea animale de companie, atât domestice, cât și sălbatice, dar domesticite: „Pentru animale, procesul este, fără îndoială, stresant. Stresul determină animalele să aibă sisteme imune reduse, ceea ce poate provoca un proces prin care virușii au rate de producție în creștere. Nu trebuie să fie neapărat o specie de animal exotic. Se poate întâmpla în curtea cuiva.”

Golden consideră că defrișările masive, cât și alte schimbări pe care le suferă natura din cauza oamenilor, sporesc riscul de îmbolnăvire a animalelor: „Dacă vă gândiți la creșterea temperaturii mării, defrișări, minerit, expansiunea agricolă –aceste schimbări remodelează suprafața pământului. Distrugerea locuințelor animalelor va duce la creșterea stresului animalelor și apoi la un risc mai mare de infectare. Creșterea populației umane și aceste schimbări de mediu aduc oamenii în contact mai strâns atât cu animalele sălbatice, cât și cu animalele domestice, iar aceasta este rețeta pentru apariția bolii.”

Interviul integral poate fi citit aici: http://www.scienceandfilm.org/articles/3350/virus-hunters-epidemiologist-chris-golden

James Longman este jurnalist, corespondent pentru ABC News și chiar dacă sediul său se află la Londra, el este mai mereu plecat în jurul lumii pentru a transmite cele mai recente știri, dar și pentru a se implica în realizarea unor documentare precum Vânătorii de viruși.

Deși este tânăr, portofoliul său este vast, până acum călătorind cu scopuri jurnalistice în peste 40 de țări, iar printre cele mai interesante activități și investigații ale sale se numără:  marcarea balenelor cu cocoașa din Antarctica, cercetarea desfășurării luptei împotriva ISIS pe frontul sirian și interviul cu mireasa americană ISIS Huda Mothana.

Pe James Longman, pandemia nu l-a împiedicat să își îndeplinească atribuțiile: în vreme ce majoritatea oamenilor erau închiși în case, el se afla într-o cursă contra cronometru prin mai mult de 15 țări pentru a surprinde efectele restricțiilor și carantinării asupra a cât mai multe societăți. De exemplu, pe data de 6 mai 2020, se afla în Italia și descria atmosfera astfel:

„Această țară simte că își revine dintr-un traumatism național – o durere profundă, emoțională și psihologică. Italia este soldatul care se întoarce din război, nu aleargă cât mai repede posibil, ci merge încet și ușor instabil, înapoi în lumină. Când focarul Chinei a fost păstrat în mister, iar Iranul a întârziat să dezvăluie adevărul, Italia a trăit coșmarul în lumina reflectoarelor. S-au trezit în centrul unei pandemii globale, luptându-se să înțeleagă ce li se întâmplă.”

În același articol, James a inserat fragmente din conversațiile pe care le-a purtat cu anumiți italieni: „În timpul carantinei am fost disperați”, i-a spus Domenico, pe care pandemia l-a ținut două luni departe de soția sa, Mariantonia. „Acum nici nu pot vorbi despre cât de emoționat sunt. Am văzut-o doar prin apel video. Dar nu este același lucru. Nu ar putea fi la fel.”

Articolul poate fi citit integral aici: https://abcnews.go.com/International/italy-soldier-returning-war-battle-covid-19-reporters/story?id=70532317

Deși vor fi deseori în prim-plan, Christopher Golden și James Longman nu vor fi potretizați drept Vânătorii de viruși, pentru că acest titlu le va reveni doctorilor Jim Desmond și Kendra Phelps.

Jim Desmond este medic veterinar, consulant al EcoHealth Alliance, dar și al altor organizații, precum Humane Society (SUA), Jane Goodall Institute, Pan African Sanctuary Alliance. Printre principalele activități ale lui Desmond este urmărirea evoluției bolilor la populațiile sălbatice pentru a identifica riscurile și a căuta soluții de stopare a răspândirii virușilor. Investigațiile sale sunt ample, implicând supravegherea „comerțului cu animale sălbatice, din centrul Africii și până în sudul Chinei”. Militează pentru conservarea mediilor animalelor sălbatice.

Kendra Phelps demonstrează care este implicarea oamenilor în modificarea mediului liliecilor din Asia de Vest.

„Prin integrarea principiilor biologiei conservării, îmi propun să înțeleg rolul tulburărilor umane în promovarea persistenței și transmiterii agenților patogeni între gazdele liliecilor, pentru a preveni în mod proactiv evenimente de transmitere la alte specii de animale sălbatice, animale și oameni”, a declarat Phelps.

Documentarul Vânătorii de viruși a fost lansat deja în această toamnă în 172 de țări și a fost subtitrat în 43 de limbi.

Documentarul este produs de către Lincoln Square Productions pentru National Geographic și a avut premiera pe 27 noiembrie

Co-executive producers ai Lincoln Square Productions: Jeanmarie Condon și Drew Pulley.

Pentru National Geographic:

Executive producer: Bengt Anderson.

Vice President of production: Matt Renner.

Senior vice presient of production and development: Alan Eyres.

Executive vice president of National Geographic unscripted entertainment: Geoff Daniels.

 

National Geographic va difuza VÂNĂTORII DE VIRUȘI pe data de 10 ianuarie, de la ora 23.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments