sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăVIDEOMonitor Media recomandă: Viața în Coreea de Nord (VIDEO)

Monitor Media recomandă: Viața în Coreea de Nord (VIDEO)

Românii trecuți binișor de 45 de ani pot privi cu alți ochi modul de viață al celor din Coreea de Nord, față de un occidental, de exemplu. Pentru cei mai tineri, percepția e dictată, într-o bună măsură, de eficiența propagandistică. De o parte propaganda occidentală, cu o viziune monstruoasă, de cealaltă propaganda nord-coreeană, care parcă e decisă să confirme afirmațiile propagandei occidentale.

Până în 1990, străinii care nu avuseseră niciodată de a face cu românii își puteau imagina (ba unii erau convinși) că pe aici locuiesc niște hoarde de brute îndrăgostite de parade și defilări, pentru care cuvântul partidului e literă de evanghelie. Același tip de percepție pe care o avem astăzi, când vine vorba despre nord-coreeni. Sigur, există nuanțe, diferențe culturale majore, de care avem sau nu chef să ținem seama.

Documentarul oferit de Deutsche Welle aduce o perspectivă nouă. Ignorând proza propagandistică a unora ori a celorlalți, realizatorii încearcă să aducă o perspectivă obiectivă asupra vieții nord-coreenilor. A unora dintre ei. Fără a simți nevoia de a emite judecăți superioare, rezistând tentației unui inutil sarcasm, documentarul încearcă o prezentare obiectivă, atât cât condițiile și subiectul pot îngădui asta.

Fără a se strădui să infirme ceea ce știm sau credem că știm despre acel loc, realizatorii se străduiesc (și reușesc) să adauge utile tonuri cromatice. Utile pentru că le pot aminti celor care au nevoie de o astfel de împrospătare a memoriei, că dincolo de zăngănitul armelor, de propagandă, de sisteme politice, discutăm despre oameni, despre semeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments