vineri, noiembrie 25, 2022
AcasăEditorialVoi progresul și doar progresul!

Voi progresul și doar progresul!

Progresul, ni se explică frecvent, este strict legat de evoluția tehnologiei. Și într-o bună măsură chiar așa stau lucrurile. Există o lungă istorie a născocirilor minții, care începe cu prima izbire a două bucăți de cremene, o istorie marcată de momente fabuloase, de descoperiri și invenții care au schimbat felul în care ne mișcăm, ne hrănim sau ne îmbrăcăm. Și toate acestea poartă numele de progres.

Năzbâtiile tehnologice care azi reprezintă accesorii comune pentru mai toți dintre noi ar uimi un cetățean al veacului XVIII, de exemplu. Ritmul tot mai accelerat al evoluției tehnologiei a depășit de multă vreme capacitatea de adaptare a societății sau a noastră ca indivizi. Chiar dacă nu realizăm asta sau ne e teamă să o recunoaștem. Explozia internetului și a formelor virtuale de socializare nu a adus, așa cum ni se promitea, o comunicare mai eficientă, mai rapidă și mai consistentă. Dimpotrivă, comunicarea propriu-zisă aproape a dispărut, iar atunci când, din varii motive, mai este mimată e precară, schematică, inconsistentă, o pură expediere de emoticoane inerte, de nimicuri concise și banalități riguros conspectate. Există, în schimb, o euforie a nimicului ambalat digital, livrat cu osârdie pe toate căile. Informația a devenit un bun tranzacționabil, cererea depășește cu mult oferta, așa că orice banalitate devine informație, subiect bifabil, livrat rapid, rostogolit, molfăit apoi de gloata avidă de mofturi comentabile, de fleacuri distribuibile.

Viteza de distribuție, pe care o asigură internetul, a garantat o rapidă și universală propagare a prostiei în cele mai ingenioase forme de exprimare ale ei. De la limbajul primitiv, rățoit ostil față de orice normă gramaticală, până la aplatizarea planetei și severa hemoragie de profeții horoscopice furnizate de tot felul de creaturi cu pseudonime „astrale”, înfățișări bizare și crâncene contuzii gramaticale.

Paradoxal, tehnologia care ne promitea o umanitate mai deșteaptă ne oferă acum perspectiva unei vaste hoarde tâmpibile și, în bună măsură, deja tâmpită. Și nu trebuie uitat că fenomenul acesta se numește progres. Tot astfel cum grozavele descoperiri și născociri ale chimiei au transformat hrana noastră într-o vastă agregare de materii imprecizabile. Tot astfel cum născocirea automobilului ne-a îngăduit să ne deplasăm mai repede și ceva mai comod, dar ne-a adus și o nouă principală cauză a mortalității. La fel cum minunatele invenții din domeniul industriei construcțiilor și spectaculoasa evoluție a arhitecturii ne-a umplut orașele de un urât insuportabil, lăbărțat până dincolo de orizont, în uriașe guguloaie de oțel și sticlă.

Undeva, pe parcurs, umanitatea a pierdut destinația. Tehnologia era calea care ar fi trebuit să ne ajute să ajungem la o destinație pe care, astăzi, nu o mai putem numi. Am pierdut-o. Tehnologia nu mai e un mijloc, ci un scop, singura forță care ne guvernează azi. Ea produce bogăție, bogăție care se adună în buzunare puține, ale unora care vor mai mult. Pentru ei. Vor mai mult. De la noi. Cei care decid încotro trebuie să ne îndreptăm cu toții, nu pentru că aceea ar fi destinația pe care ne-o amintim, ci pentru că acolo e țarcul în care ne-au găsit ei loc.

Acum, iată, miracolul tehnologic ne promite contopirea cu mașina. Pentru ca apoi.. Niciun apoi. E calea progresului, ni se spune. Aveți încredere în știință, ni se spune. Tehnologia înseamnă progres, ni se repetă. Iar apogeul progresului îl va constitui, aflăm, neființa. Iar asta ne revoltă. Și protestăm, în moale lehamite, de pe cel mai nou telefon, pe saituldăsocializare, mestecând o napolitană cu aromă ca de lămâie.

Calea nu e să devenim Amish, nici să-l alungăm pe Gutenberg din casele noastre. De fapt nu știu care e calea. Și nici dacă mai avem nevoie de o cale. Pentru că nu mai avem o destinație. Cum nu mai avem în zare un viitor, ci doar un prezent bălos, descleiat, lăbărțat și confuz, de care stăm atârnați așteptând să bată clopote. Și bat. Clopote digitale, din soneria polifonică a telefonului 5g.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments