sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEditorialRomânia educată - un post scriptum

România educată – un post scriptum

Am să vă descriu o scenă.

Se întâmplă în metroul bucureștean. Are părul vopsit, într-un roșu cu ample nuanțe de jeg și subtile licăriri de unsoare. Are și tatuaj. Pe gât. Și pe braț. Indescrpitibil. Un tricou premiat la concursul de lipit paiete pe material textil. Probabil galben. Poate portocaliu. Acum bate lejer în maro. Blugi rupți. În picioare papuci de plastic, învelind șosetele care încă își caută culoarea în reziduurile de fibre care reușesc să mai stea laolaltă.

Urlă în telefon. Și-o bagă și și-o scoate. Lansează cordiale invitații la supt, lins și pupat. Răcnetele ei sunt un cuprinzător compendiu de erotism de periferie, inundate în muci și salivă. Gesticulează amplu în vreme ce descrie proceduri complexe care, toate, au ca finalitate terenul bombat de aterizare de sub pântecul ei. Bombat, bombardat, naiba știe. Tot vagonul e plin de răcnetele ei și de înjurătura care nu se mai termină.

Un domn în vârstă nu mai rezistă și îi cere să se liniștească. Începe tirul de baraj. Tot arsenalul de erotism flegmabil e țintit către cel care îndrăznise să-i pună în discuție libertatea de expresie. Apoi o doamnă, un tânăr, în cele din urmă aproape toți cei din vagon se trezesc vociferând, cerându-i să își controleze apucăturile. Rezultatul, previzibil, e inculuderea tuturor, în masă, într-un complicat, dar generos exercițiu de sex oral. Acesta e doar preludiul. Tânărul începe să o filmeze cu telefonul. Astfel află că și telefonul poate deveni un pasionat partener sexual, ba mai poate fi introdus și în necercetate orificii.

Ființa urlă, înjură, paietele se clatină, dar sclipesc. Stație. Coboară împroșcând în continuare cu plăcuțe de înmatriculare. Înainte de a părăsi definitiv comunitate, chiar în timp ce se închid ușile vagonului, mai aruncă un zbierat:

-Săracilor, care sunteți voi săraci!

Acum putem reveni la teancul de foi trântit ieri de Președinția României pe tarabă. România educată. Nu am să revin asupra celor deja spuse. Textul e acolo și poate fi oricând vizitat. Doar atrag atenția că „proiectul”, „raportul” sau cum se va fi numind năzdrăvania scornită pentru a excita vanitatea lui Klaus Iohannis nu are nicio legătură cu educația. Cel mult – depășind orice rigoare a evaluării și ignorând pârțurile birocratice – s-ar putea vorbi despre un eventual timid proiect de școlarizare. Ceea ce e cu totul altceva.

Dar de o Românie educată avem cu adevărat nevoie. Iar acesta nu mai poate fi proiectul unei peroade sau exsudația unei anumite emoții politcești. Avem nevoie de un demers colectiv, amplu și serios care să ne transforme dintr-o aglomerație într-o comunitate. Iar apoi, cu răbdare și sârg, putem încerca să devenim o civilizație.

România educată înseamnă bună ziua, îmi permiteți, mulțumesc, îmi cer scuze. România educată înseamnă pluralul politeții ca formă, mai ales, de respect de sine. România educată înseamnă săpun și muzica dată la un nivel suportabil, chiar și în mașina împopoțonată cu copăcei din carton parfumat. România educată înseamnă coș de gunoi, blugi curați (chiar rupți, dacă altfel nu se poate), înseamnă să prețuiești ce ți se cuvine, respectând ce i se cuvine altuia. Înseamnă să asculți, înainte de a vorbi. Să întrebi când nu înțelegi și să taci când nu ai nimic de spus.

România educată înseamnă foarte puțin Facebook și foarte mult asfalt. Mai înseamnă zâmbet nu hlizit tembel. România educată  nu poartă paiete și nu scuipă pe caldarâm. România educată e indiferentă la politică și găștile ei, dar e atentă la lege și propria-i bunăstare. Înseamnă semeni, nu pradă-prădător. În România educată cei care gândesc altfel merită același respect ca cei care gândesc asemeni nouă, iar ei cei care gândesc altfel, la rândul lor, înțeleg asta. În România educată spunem că avem o altă opinie, nu că celalt e imbecil.

În România educată nu ar fi nevoie de acest editorial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments