joi, iunie 13, 2024
AcasăEvenimentMonitor Media Recomandă: Iris -nelu Dumitrescu- Un alt format

Monitor Media Recomandă: Iris -nelu Dumitrescu- Un alt format

Rock-ul românesc nu se poate lăuda cu o istorie foarte densă. Există câteva nume care au dat contur unei povești care nu s-a scris ușor. Nu sunt multe. Dar orice tentativă de inventar nu are cum omite câteva nume cu valoare de reper: Sfinx, Phoenix, Roșu și Negru, Semnal M, Compact, Pro Musica, Post Scriptum sau Progresiv TM. Am omis un nume, nu-i așa? Unul foarte important. Iris!

Iris a fost un fenomen aparte, lucru datorat și Cenaclului Flacăra. S-au bucurat de un succes remarcabil încă de la primele apariții. Explorau o dimensiune a rock-ului pe care „cei mari” de până atunci o ocoliseră. Și mai era ceva acolo. Vocea lui Minculescu. Asta atrăgea atenția din prima clipă. Dar dincolo de vocea de excepție a olteanului, Iris a însemnat, de-a lungul timpului, un pachet de muzicieni de o calitate aparte, care au făcut din această trupă una dintre cele mai frumoase povești ale rock-ului de la noi. Nuțu Olteanu, Florin Ochescu, Sorin Chifiriuc, Dan Bădlulescu, Dan Bitman sunt doar câteva dintre numele care au trecut pe aici. Doar câteva.

Despărțirile nu reprezintă ceva nou pentru iriși. Au mai trecut prin așa ceva prin anii ’80. Multe schimbări de componență. Aproape 40 de oameni au trecut pe aici!

Azi avem două versiuni de Iris. Una grupată în jurul fondatorului Nelu Dumitrescu, alta e cea aflată lângă Cristi Minculescu. Dacă cineva s-ar încumeta să spună că una anume dintre cele două reprezintă „adevăratul Iris” ar greși. Amândouă au ceva de spus. Și contează.

Iris -Nelu Dumitrescu adună o echipă de muzicieni de elită. Asta era limpede. Mai era problema unei voci. O voce care să poată duce povara unui nume atât de greu și să poată suporta neiertătoarea comparație cu Minculescu. Și au găsit-o. Costi Sandu nu e Cristi Minculescu. Nici nu trebuie să fie. Chiar dacă respectul pe care i-l lui Minculescu se vede din felul în care abordează vechile piese ale trupei, Costi reușește să aducă propria personalitate în muzica noii sale trupe. Pe scurt, Costi e o voce. Vocea pe care veteranul și fondatorul Nelu Dumitrescu, sunt sigur, o căuta.

Nu e doar atât. Trupa nu se mulțumește să trăiască din bucata de glorie moștenită de la Irisul de altă dată. Un nou album e gata să iasă. Avem și primul videoclip cu o piesă extrasă de pe noul album. Și sună bine. Tare bine!

 

Bucureștenii sau cei aflați în trecere prin București îi pot asculta în Quantic Club, pe 29 iulie. Un eveniment recomandat de Monitor Media.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments