marți, martie 28, 2023
AcasăEditorialInfluențoii

Influențoii

Umanitatea a făcut un burdihan tehnologic pe care nu prea știe cum să-l mai duc. Veacuri întregi de evoluție științifică și tehnologică, adică sute de ani de evoluție a inteligenței speciei noastre și-au găsit acum produsul final: instrumentul perfect pentru îndobitocirea șeptelului.

Ca să lămurim lucrurile de la început. Nu tot ce înseamnă Mass Media sau New Media are doar rolul de a educa. Ar fi nefiresc și, în egală măsură, obositor. Divertismenul este un obiectiv perfect rezonabil. Sigur, intră în discuție și argumentul că în covârșitoarea majoritate, este vorba despre afaceri private, care sunt guvernate de legea de neocolit a profitului. Iar profitul se obține oferind maselor ceea ce pot mesteca. Adică divertisment. În privința divertismentului, regula e simplă: cel mai mic numitor comun. Deci, cu cât mai tălâmb, cu atât mai bine.

Am convenit, așadar, că mass/new media nu au neapărat rolul de a educa. Dar ar trebui să păstreze, în cote decente, și acest rol. Există prevederi legale care determină intervalul orar în care pot fi difuzate reclame la un anumit tip de produse, care stabilesc ce fel de limbaj este sau nu admisibil ș.a.m.d. Nu există nicio prevedere care să interzică ceea ce tâmpește. Și sigur nu există vreo prevedere care să îndemne difuzorii de conținut să aducă și produse care pot folosi minții. Pentru că produsele lor (de la filme la reality show-uri) modelează, ne place ori ba, niște minți. Într-un fel ori altul.

Când vine vorba despre internet și Sociopat Media, lucrurile o iau deja razna. Zgârciul creierului nu are cum scăpa netraumatizat de aici. Apariția unei noi specii de maimuțe, Influențoii, a transformat industria imbecilizării într-o afacere de mare succes.

Inițial au existat influențașii. Apariția blogurilor a permis ieșirea în fața publicului a unor voci noi, neînregimentate în mass media tradițională, care îndrăzneau să spună altceva și să o spună altfel. Uneori cu efecte spectaculoase, alteori vizitând teritoriul ridicolului. Oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului își foloseau competențele (reale sau doar imaginate) sau abilitățile pentru a scrie despre lucruri care puteau interesa. Felul în care scriau era esențial.

Apoi tehnologia a făcut țup! Și cuvântul scris a devenit tot mai puțin important. Acum au apărut influențoii. Nevoia de competențe, talent sau orice altceva de genul ăsta a fost abrogată. Nu mai era esențial să ai ceva important de spus. Nici cum spuneai. Nici nu mai era nevoie să spui ceva. Iar dacă totuși o faci, e de ajuns să te așezi în fața camerei telefonului mobil și să răcnești.

Facebook și, mai ales, Tik Tok au dus lucrurile la un nou nivel. Aici orice sistem de valori a fost definitiv eliminat. Dezvelirea bustului, rânjetul nătâng, maimuțăreala sau exercițiile filmate de auto-mutilare sunt îndeajuns pentru a capta un public cu un solid potențial de imbecilitate, care e gata să sacrifice mii de neuroni în schimbul câtorva minute de holbare la te miri ce.

E suficient să vedem care sunt cei mai populari influențoi pe Tik Tok și e clar că avem o problemă. Sau nu. E doar o avanpremieră la lumea de mâine.

Loren Gray este nr.1 între influențoii Tik Tok. Nu are niciu talent, nu se pricepe la nimic, nu spune nimic. Doar se strâmbă la cameră. Sau își scutură curul. Asta e tot. 54,3 milioane de urmăritori.

@lorengray

hips ??‼️‼️

♬ original sound – ashes

 

Baby Ariel. Competențele ei sunt următoarele: buci, sâni. 35,6 milioane de urmăritori.

@babyariel

i felt him judging

♬ Love Nwantiti(Dance Ver) – FYP???

Acum ajungem în zona cărturarilor Tik Tok. Tinerii înzestrați cu o inteligență remarcabilă, care au lucruri importante de comunicat, care printr-un discurs… Aș! cretini care sunt nefericiți că ziua le oferă doar 24 de ore în care se pot schimonosi la oglindă. Riyaz, 44,5 milioane de urmăritori. Se declară actor. Pentru că el crede că ce face el e actorie. Nu e? Adică dacă ai dat două bidinele de vopsea în păr și miști buzele ca un crevete în tigaie în timp ce se aude muzica din boxe, asta nu e actorie?

@riyaz.14

I love you ❤️ #riyaz #duetwithriyaz #loveyouall

♬ original sound – Debasish Sarangi

Gil Croes. 34,3 urmăritori. Și ăsta e actor. Din aceleași motive. Plus bere. Alde mă-sa și ta-su au motive să fie mândri de cariera de succes a progeniturii. Iată, educația a dat roade.

@gilmhercroes

we strong and fruity?? @bangenergy #BangEnergy @bangenergy.ceo

♬ Astronaut in The Ocean x Ci Ci Cimoy Cimoy – yrslv

Adison Rae -85,6 urmăritori. De ce? Pentru că. Uite de ce, 16,7 miioane de oameni au ținut să vadă cum se spală ea pe dinți, dimineața, când i se umflă coșurile de pe față.

@addisonre

♬ original sound – Stephanie Mendoza

Charlie d’Amelo este absolventă de… Nu e. Are 130 de milioane de urmăritori. Iată de ce.

@charlidamelio

♬ hot people use this – ella 😀

Da. Școala online este, categoric, o idee minunată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

CELE MAI POPULARE

Recent Comments